براساس آمارهای بانک مرکزی، حجم نقدینگی در دولت یازدهم نزدیک به 400 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
به گزارش مشرق آمار نقدینگی و پایه پولی که به طور شفاهی توسط مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی بیان شده به خوبی نشان میدهد که اوضاع مدیریت پولی در سال جاری به هیچوجه مناسب نیست و دیگر از کنترل نقدینگی و پایه پولی به عنوان مصادیق انضباط پولی و بانکی مورد ادعای دولت خبری نیست.
به هر حال، بر مبنای همین اظهارات شفاهی مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی، حجم نقدینگی در پایان شهریورماه امسال به 872 هزار میلیارد تومان و پایه پولی به 5/137 هزار میلیارد تومان رسیده است.
براساس آمار بانک مرکزی دولت سابق اقتصاد کشور را با حجم نقدینگی 479 هزار میلیارد تومانی به دولت یازدهم تحویل داده است.
اما در حالی که در 8 سال دولتهای نهم و دهم حجم نقدینگی مجموعا 406 هزار میلیارد تومان افزایش یافت، آماری که مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی گفته بیانگر آن است که حجم نقدینگی اضافه شده در 26 ماه عمر دولت تقریبا نزدیک به آمار 8 ساله دولت قبل است، یعنی 393 هزار میلیارد تومان.
اگر میانگین ماهانه حجم اضافه شده نقدینگی را مورد محاسبه قرار دهیم، در دولتهای نهم و دهم ماهانه 4200 میلیارد تومان به نقدینگی افزوده شده، در حالی که در دولت یازدهم تاکنون هر ماه 15100 میلیارد تومان به نقدینگی اضافه شده است؛ یعنی چیزی بیش از سه و نیم برابر.
مسئولان بانک مرکزی ادعا کردهاند که حدود 80 هزار میلیارد تومان از نقدینگی که در این دو سال ایجاد شده ناشی از پوشش آماری 6 بانک و چهار موسسه مالی و اعتباری است. این ادعای عجیب در شرایطی مطرح شده که بسیاری از این بانکها و موسسات سالهاست که در سیستم پولی کشور فعالیت میکنند و حتی مجوز رسمی از بانک مرکزی دریافت کردهاند و طبیعتا آمار آنها خارج از سیستم بانکی نبوده است.
گفتنی است بسیاری از بنگاههای تولیدی کشور در دو سال اخیر به دلیل مشکل کمبود نقدینگی تعطیل شده و یا تا آستانه تعطیل شدن پیش رفتهاند، اما مسئولان بانک مرکزی کماکان به دنبال این هستند با این توجیهات غیرعلمی آدرس غلطی را به اقتصاد ایران بدهند. مسئولان دولتی به بهانه تورمزا بودن تزریق نقدینگی، بسیاری از پروژههای عمرانی را نیز متوقف کردند.
تقریبا نیمی از 80 هزار میلیارد تومان افزایش پایه پولی در دولت قبل صرف طرح مسکن مهر شد که همواره مورد انتقاد مسئولان دولت فعلی قرار دارد. اینک فرصت مناسبی است که مسئولان دولت یازدهم پاسخ دهند 7/41 هزار میلیارد تومان پایه پولی اضافه شده در 2 سال اخیر، کجا خرج شده است؟